Wil je een nieuwe website laten maken, dan kun je kiezen tussen een maatwerk website of een template website. Wat zijn de verschillen? Wat past het beste bij jouw onderneming? In dit artikel lees je de voor- en nadelen.

Het verschil tussen een template website en een maatwerk website

Een template website is een standaard sjabloon, te vergelijken met een simpele, kant-en-klare cake. Een prima keuze, maar je likt je vingers er niet bij af. En er zijn vele opties, maar over de vorm en inhoud heb je weinig te zeggen.

Een maatwerk website is als een cake die vers gebakken is. Je denkt vooraf na over de vorm, de structuur en de inhoud. Wat heb je nodig? En wat vervang je of voeg je toe aan het recept om jouw cake nóg smeuïger, lekkerder en mooier te maken? Het sluit helemaal aan bij jouw wensen en is alles behalve standaard.

Voordelen van een template website

Zowel een template website als een maatwerk website heeft voor- en nadelen. Wil je een nieuwe website laten bouwen op basis van een standaard sjabloon, een template, dan kan dat relatief snel tegen relatief lage kosten.

Er zijn tal van opties, die soms ook aanvullende functionaliteiten bieden zoals een contactformulier. Heb je snel een website nodig, dan is dit een goede optie voor je.

Nadelen van een template website

Dat klinkt mooi, een website laten bouwen die relatief goedkoop is en ook nog eens snel online kan staan. Maar er zijn ook nadelen. Een daarvan is de flexibiliteit ervan: je kunt bij een kant-en-klaar design niet alles naar wens aanpassen.

Niet uniek

Je kunt het template vullen met content en je huisstijl toepassen in de vorm van kleuren en lettertypen, maar daar houdt het vaak op. Het nadeel daarvan is dat jouw website daardoor op die van je concurrent kan lijken, en andersom. Jouw website is niet uniek.

Onnodige extra’s

Bovendien, en dat is misschien nog wel belangrijker, zijn templates trager dan maatwerk websites. Dat komt doordat de sjablonen voor een breed publiek ontwikkeld worden en daardoor ‘extraatjes’ (lees: functionaliteiten) bevatten die je misschien helemaal niet nodig hebt. Hierdoor is de laadsnelheid langer. Dat is voor de bezoeker op je website niet prettig.

Afhankelijk

Vergeet niet dat je met een template afhankelijk bent van een ontwikkelaar. Wanneer deze het sjabloon niet meer ondersteunt of update, kan dat voor problemen zorgen. Zoals het risico op beveiligingslekken.

Voordelen van een maatwerk website

Wil je een website laten ontwikkelen die helemaal past bij jouw doelgroep en branding, dan is het slim om te kiezen voor een maatwerk website. Een maatwerk website kun je samen met een web-bouwer naar wens maken.

Geen ‘ruis’

Daardoor kun je ook aangeven wat je nodig hebt, of juist niet. Onnodige functionaliteiten kunnen eruit. Dit is gunstig voor de laadsnelheid van je website. Of functionaliteiten kunnen worden toegevoegd om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, zoals een API-koppeling.

Gebruiksvriendelijk

Hoe beter een maatwerk website bij jouw onderneming en jouw doelgroep past, hoe gebruiksvriendelijker je website is. Dit heeft ook invloed op je conversie. Een conversie maatwerk website valt of staat met laadsnelheid, authenticiteit en functionaliteit.

Nadelen van een maatwerk website

In tegenstelling tot een template website is een maatwerk website duurder. Er gaat tijd zitten in het ontwerpen van een site en de ontwikkeling ervan. De kosten van een maatwerk website zijn afhankelijk van jouw wensen en lopen daardoor uiteen.

Een maatwerk WordPress website, een betaalbare maatwerk website of een maatwerk b2b website? Of liever een template website? Welke keuze bij jouw onderneming past, is sterk afhankelijk van je budget en de wensen en eisen aan een website.

Voor- en nadelen template websites

✅ Relatief lage kosten
✅ Relatief snel online
❌ Beperkte mogelijkheden
❌ Geen uniek design
❌ Afhankelijk van een ontwikkelaar

Voor- en nadelen maatwerk websites

✅ Invloed op het design
✅ Onbeperkte mogelijkheden
✅ Geen onnodige extra’s (die de laadsnelheid beïnvloeden)
✅ Website laadt snel
✅ Converteert goed
❌  Hogere kosten

Een unieke website is maatwerk

Heb jij al een keuze kunnen maken? Of zoek je een partij voor een maatwerk website in de omgeving van Utrecht? We vertellen je graag wat jouw mogelijkheden zijn.

Wil je weten wat de kosten zijn voor een website in maatwerk? Of wil je graag een maatwerk website omzetten naar een standaard pakket? Kom eens langs voor een kop koffie, je bent meer dan welkom op ons kantoor in Ede.