Heb je een webshop en besteed je (te) veel tijd aan administratieve taken? Of wil je het gebruikersgemak op je website vergroten? Veel handelingen kun je met een API-koppeling oplossen. Op deze pagina vind je zes redenen om met een API-koppeling te werken.

De kans is groot dat je er als particulier al mee werkt. Heb je een applicatie van NOS (of iedere andere nieuwssite) op je telefoon? Zo krijg je dagelijks het laatste nieuws binnen. Bestel je sushi via een maaltijdservice? Ook daar komen API’s samen: jouw verzoek wordt doorgestuurd naar de plaatselijke sushi-tent en bij je thuisbezorgd. In dit artikel vertellen we je hoe je als ondernemer API-koppelingen inzet.

Wat is een API-koppeling?

Waar staat API voor? API is de afkorting voor Application Programming Interface. Het is een stukje software dat ervoor zorgt dat twee computers (lees: programma’s of systemen) met elkaar kunnen ‘praten’. Een andere term voor API-koppeling is software-koppeling: je koppelt twee of meerdere (software)systemen aan elkaar.

Hoe werkt een API-koppeling?

Een API is niets minder dan een ‘boodschapper’: twee of meerdere programma’s wisselen met behulp van hun API’s automatisch data met elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is een contactformulier op een website, waarbij je je postcode en je huisnummer invult. Binnen luttele seconden wordt je straatnaam ingevuld – als de data aanwezig is.

 

via GIPHY

API-koppeling maken: dit zijn de voordelen

Wij kunnen alle API-koppelingen leggen. Hiervoor worden plug-ins gebruikt of een basis programmeercode. Wat maakt het voor jou aantrekkelijk om met API-koppelingen te werken? Dit zijn de voordelen:

  1. Automatiseren
  2. Efficient(er) werken
  3. Besparen van kosten
  4. Verkleinen van menselijke fouten
  5. Doorgroeimogelijkheden
  6. Privacy vergroten

Dit levert een API-koppeling je op:

Door te werken met een API-koppeling, vergroot je niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van je website, het levert jou ook flink wat voordeel op om een webservice te maken.

1. Automatiseren

Doordat je niet steeds data met de hand hoeft in te voeren, ben je minder tijd kwijt. Dat is ideaal wanneer je een webshop hebt waarbij je veel administratieve handelingen verricht.

2. Doorgroeimogelijkheden

Wanneer je een of twee bestellingen per dag hebt, is dat nog te overzien. Heb je er honderden dan raak je snel de tel kwijt. Door te automatiseren, kun je opschalen.

3. Efficient(er) werken

Wanneer je ‘handwerk’ vervangt door computerwerk werk je doorgaans efficiënter. Op deze manier houd je tijd over. Die minuten of soms zelfs uren kun je ergens anders aan besteden. Dat geldt ook voor je personeel.

4. Besparen van kosten

Door efficiënter te werken, kun je kosten besparen. Net als tijd.

5. Verkleinen van menselijke fouten

Bovendien kun je door automatisering de kans op menselijke fouten verkleinen. Een typefout is zo gemaakt, hè?

6. Privacy vergroten

Het is mogelijk om een soort beveiliging aan te brengen, waardoor je gegevens die je bedrijf binnenkomen of uitgaan, kunt controleren en – als dat nodig is – kunt bijwerken. Zo voorkom je dat er privacygevoelige informatie gedeeld wordt.

Slimmer werken? Koppel systemen en data koppelen!

WooCommerce API-koppeling

Heb je een webshop? De kans is groot dat je met WooCommerce werkt. Dat is een plug-in voor WordPress sites. Ook dan is een API-koppeling geschikt. Deze koppeling kan je een seintje geven wanneer de ‘bodem’ van je voorraad in zicht is. Dat scheelt je nee-verkoop!

API-koppelingen zijn niet alleen geschikt voor webshops, maar ook voor websites. Zo hebben wij API-koppelingen gelegd voor verschillende klanten, waaronder dam.nl en autolakopmaat.nl. Zowel ‘standaard’ API’s als op maat. Om je een beeld te geven: als klant moet je op autolakopmaat.nl zo snel mogelijk de juiste kleurcode autolak kunnen vinden. Hier is de webshop volledig op ingericht. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Integratie van je software

Wil je je software beter integreren? Dat biedt volop voordelen: meer omzet, lagere kosten en je vergroot de gebruiksvriendelijkheid van je website of webshop. Wil je weten of een API-koppeling voor jou werkt? Of wil je meer informatie over deze software-koppeling? We leggen het je graag uit.