Stel je voor: een cybercrimineel steelt je data, hackt je bedrijfssystemen en eist losgeld. Het gebeurt wereldwijd en kost duizenden miljarden(!). In december van vorig jaar zorgde ‘ernstige kwetsbaarheid in wereldwijd gebruikte software’ voor grote onrust. Wees digitale maffia voor en wapen je tegen een beveiligingslek.

Hoe veilig is jouw software? Het is een vraag die je jezelf waarschijnlijk niet vaak stelt. Dat is bijzonder. Je gaat periodiek naar de tandarts om problemen aan je gebit te voorkomen. Je laat jaarlijks je auto APK-keuren, zodat je veilig de weg op kunt. Maar je bedrijfssystemen beveiligen…

Golf van aanvallen met gijzelsoftware

Die kwetsbaarheid leidt tot grote ongerustheid, meldt NOS. ” Technisch experts vrezen voor een golf van aanvallen met gijzelsoftware.” Dat wordt ook wel ‘ransomware‘ genoemd. Ransomware is schadelijke software die computers en bestanden gijzelt. Een ander woord hiervoor is malware.

Achter deze hack-aanvallen zitten criminelen. Zij blokkeren of versleuten je computers, bestanden en soms zelfs hele netwerken. Je krijgt weer toegang als je je portemonnee tevoorschijn tovert.

Cybercriminelen maken geen onderscheid

Denk je nu: “Dat overkomt mij vast niet.” Of: “Wat moeten criminelen met de gegevens van een kleine organisatie? Ik maak mij niet zo druk.” Iedereen kan hiervan slachtoffer worden. Daarvoor waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zo werkt een ransomware-aanval

(Bron: Nieuwsuur)

Zo voorkom je cybercrime

Wil je voorkomen dat hackers jouw systemen binnendringen, platleggen en geld eisen? Wapen je er dan tegen met deze 3 tips:

Tip 1: zorg voor back-ups

Cijfers wijzen uit dat 57% van de aangevallen organisaties hun data terugkreeg via back-ups. Dankzij een reservekopie sta je sterk in je schoenen tegenover digitale criminelen. Zeker wanneer je deze op een externe plek bewaart. Hier lees je precies hoe je een back-up maakt.

Tip 2: werk met antivirusprogramma’s

Bescherm je tegen een beveiligingslek met virusscanners die zogeheten gijzelsoftware herkennen. Kamer van Koophandel (KvK) meldt dat van de aangevallen Nederlandse bedrijven “bijna een kwart de aanval tegenhield met antivirussoftware voordat er bestanden waren versleuteld.”

Zo bepaal je welk antivirusprogramma bij je bedrijf past.

Tip 3: update je software

Zeg eens eerlijk: hoe vaak klik jij een melding over een update weg? Doe dat niet (meer). Het direct updaten van je systeem is belangrijk. Dat melden security specialisten in dit artikel.

Onthoud: betalen loont niet!

Volgens onderzoek loont het niet om cybercriminelen te betalen wanneer je gehackt bent. Hoewel het aantal organisaties dat losgeld betaalde om hun gegevens terug te krijgen met zes procent is gestegen, krijgt minder dan één op de tien al hun versleutelde bestanden terug na betaling. Betalen loont niet!