Het onderhouden en ondersteunen van je website is net zo belangrijk als je tanden laten controleren door een tandarts. Niet eenmalig, maar periodiek. Dat zorgt ervoor dat je website aantrekkelijk is en goed functioneert. Wat gebeurt er als je je website niet onderhoudt?

Onder website onderhoud en beheer verstaan we verschillende taken die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je website te allen tijde bereikbaar blijft én bestand is tegen beveiligingslekken. Een van die taken is het updaten en upgraden van plugins.

Onderhoud WordPress website

Een plugin is een programma, code of script waarmee je allerlei functionaliteiten aan je website kunt toevoegen. Er zijn duizenden plugins. Ze vergroten het gebruikersgemak, zowel voor jou als voor bezoekers op je site.

Er zijn gratis plugins, maar ook meer geavanceerde plugins waarvoor je moet betalen. Diverse (software)bedrijven ontwikkelen deze plugins. Ze verkopen zogezegd een oplossing voor een probleem of vraag, en ze zitten niet stil. Ze verbeteren en updaten de plugins voortdurend.

Een nieuwe ontwikkeling? Update! Een programmeerfout in de plugins? Die wordt snel opgelost, en ook hiervan volgt een update. Het is belangrijk dat jij deze oppakt. Dit is waarom:

🥷 1. (G)een doelwit voor hackers

Dankzij die updates blijft jouw website veilig(er): de kans is kleiner dat je gehackt wordt. Wanneer je programmeerfouten – die de updates voorkomen en verhelpen – elimineert, maak je het digitale criminelen een stuk lastiger om je website te hacken (en belangrijke gegevens te stelen).

👍🏻 2. Klantervaring verbeteren

Door updates en controles uit te (laten) voeren, verbeter je de klantervaring. Stel je voor dat je tien seconden moet wachten voordat een website geladen is. Wacht je dan geduldig of klik je weg? De meesten kiezen voor de tweede optie: volgens onderzoek haken mensen na drie seconden af.

Een aantrekkelijke en goed functionerende website straalt professionaliteit uit. Het geeft (potentiële) klanten vertrouwen om met je samen te werken.

💾 3. Maak back-ups

Het onderhouden van je website gaat ook samen met het (regelmatig) maken van back-ups. Het laten maken van een back-up is onder meer verstandig om te voorkomen dat je data verliest.  Bijvoorbeeld wanneer je slachtoffer bent van een beveiligingslek of bij brandschade.

Daarom maken wij standaard elke nacht een back-up voor onszelf en onze klanten.

via GIPHY

Website laten maken en onderhouden

Waarom is het slim om website onderhoud uit handen te geven? Het laten onderhouden van je website of webshop biedt volop voordelen.

⏱️ 1. Bespaar tijd (en frustratie)

Het onderhoud van je website vraagt technische kennis. Een websitebouwer weet precies hoe jouw website in elkaar zit en waar hij eventuele conflicten moet oplossen. Zonder deze kennis kan het onderhouden van je webshop of website flink wat tijd kosten. Dat is een van de redenen dat veel ondernemers hun website laten onderhouden.

🚀 2. Snel handelen is belangrijk

Wanneer je website in onderhoud is bij een professionele partij kun je niet alleen werken aan de veiligheid van je website. Je kunt ook de functionaliteit ervan vergroten. Als je website of webshop niet goed functioneert, is het noodzakelijk dat dit snel opgelost wordt. Het kan het verschil zijn tussen een orderbevestiging voor jou of je concurrent.

👀 3. Focus op één ding

Jouw tijd is kostbaar. Je wilt je niet druk maken om technische mankementen op je website, daarover mag een professionele partij zich buigen. (Wij kennen wel iemand. 😉)  Van updates tot back-ups: door samen te werken met een webhostingbedrijf kun jij je focussen op jouw bedrijf.

Wil je een WordPress website laten onderhouden?

Heb je een website maar kom je niet toe aan periodiek onderhoud? Of ben je niet tevreden over het huidige webhostingbedrijf waarmee je samenwerkt? Laat ons je helpen.

We kunnen ook je website inhoudelijk bijhouden. Twijfel je nog, wil je website teksten laten schrijven door professionele tekstschrijvers of schrijf je zelf de content? Misschien helpt dit artikel je.