Meer bezoekers naar je website krijgen: hoe doe je dat? Je wil meer bezoekers naar je website of webshop, omdat de bezoekersaantallen achterblijven. Of de bezoekersaantallen zijn niet verkeerd, maar je wil opschalen. Je wil meer aanvragen of bestellingen. Hoe krijg je meer bezoekers op je website? We delen negen tips met je.

Tip 1: Bepaal je doelstelling met online

Waarom wil je meer bezoekers op je website? Waarom is jouw website belangrijk voor je onderneming? Het antwoord op die vraag bepaalt alles: de doelgroep, kanalen, jouw verhaal op de website en alle andere onderdelen die jouw bezoekers op je website zien.

Wees hierbij niet bang om keuzes te maken en je te richten op een specifieke niche. Wanneer je je richt op iedereen, bereik je uiteindelijk niemand. Je doelstelling met online biedt focus voor jezelf, je personeel en je partners.

Meer website bezoekers? Maak je doelstelling concreet en haalbaar. Bijvoorbeeld een doel dat je binnen één of twee jaar wil behalen. Een doelstelling stel je elk jaar bij. Investeer niet in een website – of online marketing in het algemeen – wanneer je jouw doelstelling niet helder hebt.

Voorbeelden van duidelijke doelstellingen:

  • “Ik wil elke maand twee nieuwe projecten publiceren op mijn website en via social media, zodat online bezoekers zien wat ik op dit moment kan.”
  • “Ik wil dat mijn webshop 20% meer omzet genereert binnen twaalf maanden.”
  • “Ik wil over twee jaar elke maand minimaal honderd aanvragen van een specifieke dienst of product.”

Neem dit mee

Een doelstelling biedt focus. Investeer alleen in een website – of online marketing in het algemeen – wanneer je jouw doelstelling helder hebt.

Tip 2: Bepaal jouw doelgroep

Wanneer je doelstelling duidelijk is, is het van belang om je doelgroep gedetailleerd in kaart te brengen. Hiervoor doe je onderzoek onder je bestaande klanten. Het idee achter dit onderzoek? Ervoor zorgen dat jouw boodschap aansluit bij jouw ideale klant. Niet alleen op onderbuikgevoel, maar ook op basis van de informatie die jouw klanten je geven.

Zo’n gedetailleerde omschrijving maakt het makkelijker om jouw boodschap af te stemmen op je doelgroep. Het helpt om de juiste kanalen te kiezen. Kanalen waar jouw doelgroep zicht écht bevindt. Zo zet je jouw online marketingbudget gerichter in en krijg je meer relevante bezoekers op je website.

Een omschrijving van je doelgroep geeft een goed beeld van wat er speelt bij jouw klanten. Wat zijn hun interesses? Wat zijn hun valkuilen? Welke problemen kun jij voor hen oplossen? Waarom hebben ze voor jou gekozen? Met deze inzichten sluit jouw website veel beter aan op de klant die jij het liefst wil helpen.

Neem dit mee

Omschrijf je doelgroep. Een doelgroep helpt je om eenvoudig keuzes te maken wat betreft kanalen, je teksten, beelden en al je andere online-uitingen.

Tip 3: Bepaal je kanalen

Meer bezoekers op je website krijgen doe je door de juiste kanalen in te zetten. Je kunt je website aansluiten op heel veel kanalen. Een aantal voorbeelden van deze kanalen zijn:

  • Zoekmachines (Google, Bing)
  • Social media
  • E-mail nieuwsbrieven
  • PR (kranten, fora, etc.)
  • (Online) advertenties
  • Radio en tv.

Wil je meer bezoekers naar je website trekken? Dan is het goed om in kaart te brengen van welke kanalen jouw ideale klant gebruik maakt. Het heeft geen zin om op Facebook te adverteren als je weet dat jouw ideale klant daar geen account heeft.

Neem dit mee

Maak keuzes. Zet alleen in op kanalen die jouw ideale klant gebruikt. Weersta de verleiding om alle kanalen te willen gebruiken: ga gericht aan de slag.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Meer bezoekers op je website

Wil je meer bezoekers op je website? Alles staat of valt met toevoegde waarde. Wat maakt jouw bedrijf of dienst bijzonder?

Tip 4: Vergroot jouw toegevoegde waarde

Meer bezoekers naar je website? Alles staat of valt met toevoegde waarde. De toegevoegde waarde van jouw kennis, werkwijze, productieproces, visie, noem maar op. Toegevoegde waarde onderscheidt je van de rest.

Soms is het lastig om van jezelf te zeggen wat je onderscheidt van de rest. Vind je het lastig om je toegevoegde waarde op papier te zetten? Vraag het gewoon eens aan je klanten! Vraag ze waarom ze juist bij jou komen en niet bij de concurrent.

Heb je jouw toegevoegde waarde helder? Zorg er dan voor dat je die duidelijk communiceert. In alles wat je naar buiten brengt: in je advertenties, e-mails, op je bedrijfswagens en natuurlijk ook op je website. Zorg voor consistentie in al je uitingen. Jouw toegevoegde waarde onderscheidt je van de massa, en iedereen moet dat weten.

Neem dit mee

Maak je toegevoegde waarde concreet. Zet het op papier. Zorg er daarna voor dat je dit gebruikt als rode draad in al je communicatie.

Tip 5: Deel kennis

Wil je meer bezoekers op je website? Deel je kennis! Van alle kanalen die je kunt gebruiken is Google over het algemeen het kanaal waar iedereen op inzet. Dat is niet zonder reden: vrijwel iedereen gebruikt een zoekmachine om een aanbieder te vinden voor een product of dienst. Wil je meer bezoekers naar je website krijgen, dan moet je ervoor zorgen dat je vindbaar wordt. Zo vinden de mensen die je nog niet kennen – maar wel jouw product of dienst nodig hebben – je.

Google, Bing en andere zoekmachines willen hun klanten (iedereen die in de zoekmachine zoekt) doorsturen naar de meest betrouwbare websites die een goed antwoord geven op de vraag van hun klant. Stel dat je altijd via Google antwoord vindt op je vraag, waarom zou je dan gebruik maken van een andere zoekmachine?

Die betrouwbaarheid bouw je op door héél veel te vertellen over jouw vak, je diensten en/of producten. Hoe meer relevante onderwerpen jij behandelt op je website, hoe betrouwbaarder en relevanter je website wordt voor zoekmachines. In andere woorden: je site wordt onweerstaanbaar voor zoekmachines. Dat betekent wel dat Google moet begrijpen waar je pagina’s en teksten over gaan.

Wil je dus meer bezoekers op je website, dan is het slim om blogs te schrijven. Blogs dragen bij aan een betere vindbaarheid in Google. Tenminste, als je het goed doet. Dat wil zeggen dat je zoekwoordonderzoek doet en de resultaten hiervan toepast. Met een blog verbreed je het aantal zoekwoorden waarop jouw bedrijf of dienst gevonden kan worden.

Neem dit mee

Door kennis te delen word je beter vindbaar. Dat is van belang voor elke organisatie, omdat vrijwel iedereen via Google begint met het zoeken naar een product of dienst.

Tip 6: Zorg dat je je bezoeker boeit

Wil je meer bezoekers voor je website genereren, bied de bezoekers op je website de mogelijkheid om door te lezen. Dat betekent wel dat wát je deelt, relevant moet zijn. Dat geldt zowel voor je kennis als je diensten. Zorg dat je meerwaarde biedt. Die bezoeker die binnenkomt voor een blog, moet je een relevante vervolgactie bieden. Zoals het downloaden van een brochure, het bekijken van een video of meer informatie over een dienst die jij aanbiedt.

Maak je blogs dus vooral gebruiksvriendelijk – net als de rest van je website – om bezoekers gemakkelijk door je site te laten navigeren. Of door een artikel, in dit geval. Dat kun je onder meer doen door onderaan je blog relevante artikelen te presenteren of linkjes te plaatsen naar artikelen die refereren aan het onderwerp.

Neem dit mee

Zorg dat je jouw bezoeker echt helpt, ook online. Alleen door iemand verder te helpen, door op te vallen en de juiste vervolgactie aan te bieden, wordt je bezoeker uiteindelijk klant.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Meer bezoekers op je website

Wil je meer bezoekers naar je website trekken? Zorg dat je meerwaarde biedt én blijft bieden.

Tip 7: Geef je bezoeker de kans om je te volgen

Niet elke bezoeker staat direct te springen om een aanvraag bij je te doen. In veel gevallen zal een online bezoeker eerst oriënteren, dan vergelijken en uiteindelijk – na een paar dagen of weken – de knoop doorhakken. Komt je bezoeker voor het eerst op je website, zorg er dan voor dat die bezoeker je eenvoudig kan volgen. Bijvoorbeeld door een digitale nieuwsbrief of via social media.

Door een steeds grotere lijst volgers op social media of je nieuwsbrief op te bouwen, zorg je voor een steeds groter publiek waarbij je heel eenvoudig onder de aandacht komt. Een nieuwsbrief versturen of een bericht op social media plaatsen, is vrij snel gedaan. Door dit herhaaldelijk te doen, blijf je in beeld bij die bezoeker.

Deze kanalen zijn niet zozeer gericht op verkoop, maar dienen als communicatiekanalen. Het is een manier om jouw bedrijf in de kijker te spelen. Ook hierin geldt: zorg voor consistentie, een rode draad waarin je steeds jouw toegevoegde waarde communiceert. Een rode draad geeft je bedrijf een ‘karakter’, een gezicht.

Neem dit mee

Niet iedereen wil direct kopen. Geef je bezoeker de kans om je te volgen tot het moment dat ze eraan toe zijn iets bij je aan te schaffen. Richt je daarom niet alleen op je primaire verkoopkanalen, maar ook op communicatiekanalen.

Tip 8: Zorg voor concrete producten

Wanneer je jouw bezoeker weet te boeien met kennis moet je ook duidelijk kunnen vertellen wat je precies voor die bezoeker kunt betekenen. Dat doe je door middel van concrete producten. Doe dat in etappes. Neem je bezoekers mee, stap voor stap. Net zoals dat stukje kaas bij de kaasboer. Dat smaakt vaak naar meer, waardoor je uiteindelijk toch met een pond kaas onder je arm naar buiten gaat.

Met het Product eco-systeem begeleidt je potentiële klant naar een product of dienst die jij graag wil verkopen. Je voedt een verlangen, je creëert een behoefte naar je kernproduct en je product voor klanten.

Een voorbeeld van hoe dit werkt bij Apple:

  1. Cadeau voor leads: iTunes gratis downloaden voor beheer van je eigen muziek
  2. Product voor leads: voor een klein bedrag muziek downloaden via iTunes
  3. Kernproduct: een iPod om al je favoriete muziek op te slaan.
  4. Product voor klanten: Apple Care, voor als je iPod stukgaat.

Neem dit mee

Maak concreet wat je aanbiedt. Het Product eco-systeem helpt je om dit helder te krijgen voor jezelf, je team en je klanten.

Tip 9: Meten is weten!

Een cliché, maar niet minder waar: meten is weten. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk meet. Op die manier krijg je steeds meer inzicht in jouw doelgroep, en begrijp je steeds beter wat werkt voor jouw bezoekers. Dit inzicht krijg je door je website goed door te analyseren met Google Analytics. Onderzoek de efficiëntie van een kanaal, zoals e-mailmarketing of content marketing, en speel hierop in.

Neem dit mee

Zonder data blijft het onderbuikgevoel. Dus zorg ervoor dat je data verzamelt, zodat je jouw bezoeker steeds beter begrijpt.

Meer bezoekers op je website genereren? Doen, gewoon doen!

Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website? Met deze tips kun je aan de slag om de bezoekersaantallen op je website te verhogen, máár dan moet je het wel echt doen. Schuif het niet langer voor je uit. Duik eens dieper in de materie, zoek de pijnpunten van je bedrijf op en ga in gesprek met je klanten. Doen!