Digitale nieuwsbrieven zijn een belangrijk onderdeel van online marketing. In dit artikel lees je waarom het slim is om je nieuwsbrief aan je website te koppelen.

Een online nieuwsbrief stuur je om geabonneerden op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Of om hen aan te zetten tot actie, zoals een aankoop. Zo ontvang je bij Wehkamp ‘persoonlijke tips in je mailbox’ wanneer je je abonneert en mis je geen enkele actie bij Bakkerij van Voorthuizen.

Is er een nieuw product in het assortiment? Met een nieuwsbrief kun je dat jouw abonnees laten weten. Bovendien is het een mooie manier om relaties met jouw doelgroep in stand te houden en je verkoop te stimuleren.

Nieuwsbrief op je website

Een nieuwsbrief op je website, is dat nog wel nodig? Absoluut! Volgens Kamer van Koophandel steeg het aantal accounts op e-mailmarketing- en nieuwsbriefservice Mailchimp in 2020 met 11%. Door het coronavirus is de klantbehoefte veranderd.

En volgens marketingplatform Hubspot zag bijna 80% van de marketeers vorig jaar een toename in lezersbetrokkenheid. Tachtig procent!

Nieuwsbrieven via Mailchimp

Je kunt op verschillende manieren nieuwsbrieven versturen. Een daarvan is met het web-programma Mailchimp. Met een plugin koppel je dit programma aan je website. Een plugin is een programma, code of script waarmee je allerlei functionaliteiten aan je website kunt toevoegen. Ze vergroten het gebruikersgemak, zowel voor jou als voor de bezoekers op je website.

Met dit web-programma kun je verschillende lijsten maken met mensen die zich abonneren op je nieuwsbrief. Per mailing kun je bepalen voor wie de nieuwsbrief bedoeld is. Je kunt hierdoor mensen in- en uitsluiten.

Gebruik je Mailchimp dan kun je er eenvoudig voor zorgen dat bezoekers op je website zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief. Hiermee wordt een ‘Mailchimp API-koppeling’ bedoeld. Dat geldt ook voor af- en aanmeldingen, deze kun je automatiseren. Het voordeel? Je hoeft niets meer handmatig in te vullen. Dat scheelt enorm veel tijd.

Wat is een Mailchimp API-koppeling?

Een manier om dat te doen is via een Mailchimp API-koppeling. Een API-koppeling is een stukje software dat ervoor zorgt dat twee computers met elkaar kunnen ‘praten’. Een andere term voor API-koppeling is software-koppeling, omdat je twee of meerdere (software)systemen aan elkaar koppelt. Een van de voordelen van een API-koppeling is dat je hierdoor efficient(er) kunt werken.

Mailchimp nieuwsbrief op website plaatsen

Er kunnen allerlei API-koppelingen gelegd worden. Hiervoor worden plugins gebruikt of een basis programmeercode. Naast een API-koppeling is een Mailingslist plugin voor WordPress mogelijk.

Een nieuwsbrief is een marketingtool om je bedrijfsstrategie te realiseren. Heb je hierover niet nagedacht, dan is het zonde om je nieuwsbrief te sturen. Je spreekt je doelgroep niet aan.

Dat is precies de reden dat het leggen van een nieuwsbrief-koppeling onderdeel is van een groeitraject. Wij kijken naar het grotere geheel en hanteren een methode: wat is jouw doel? Wie is jouw doelgroep?

In een groeitraject kunnen we antwoord geven op deze vragen en bekijken welke middelen ervoor nodig zijn om dat doel te behalen.