Google stopt per 1 juli 2023 met het verzamelen van informatie op Universal Analytics. Dat is de meest gebruikte analysetool over de wereld. Met Universal Analytics kan je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers op je website komen en op welke pagina’s ze kijken.

Huh? Universal Analytics?

Ruim 28 miljoen gebruikers verzamelen data via deze tool. Jij bent ook een van die gebruikers wanneer je met ons samenwerkt. Universal Analytics is met de bouw van je laatste website door ons ingericht. Je website verzamelt nu dus actief gegevens over je gebruikers (anoniem), maar per 1 juli 2023 niet meer.

Waarom zijn die gegevens uit Universal Analytics belangrijk?

Gegevens uit Universal Analytics geven je inzicht in het aantal gebruikers, hun kenmerken (geslacht, apparaten, locaties), voorkeuren en gedrag. Ook kan je (in het geval dat je een webshop hebt) zien wat de webshop je maandelijks oplevert.

Deze informatie is ontzettend handig wanneer je weer een nieuwe website wilt laten bouwen of online marketing wilt gaan toepassen op je website. Zonder Google Analytics heb je geen cijfers om op te sturen en niets om je verdere plannen online op te baseren.

OK, wat gaat er veranderen?

De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Per 1 juli 2023 stopt Google met het meten van nieuwe data op alle Universal Analytics accounts (waaronder die van jou).
  • Vanaf 1 juli 2023 kan je nog wel data verzamelen, maar dan via de nieuwe versie van Analytics, Google Analytics 4 (GA4).

Wat moet ik doen?

Na het beëindigen van Google Analytics kunnen we nog zes maanden gebruikmaken van het platform. Daarna verdwijnt deze informatie voorgoed en stappen we over op Google Analytics 4, de nieuwe versie.

Het is aan te raden om alle data in Universal Analytics over te zetten vóór deze voor altijd verdwijnen. Zo behoud je ook na de overgang jouw belangrijkste inzichten.

Daarnaast moet je een Google Analytics 4 property (laten) inrichten. Wij voeren dit graag voor je uit.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op. Vraag naar Jeroen of Jorian om dit voor je in gang te zetten. E-mailen kan ook: jeroen@webvriend.nl of jorian@webvriend.nl.